středa 6. listopadu 2013

Jednoduchý domácí chléb

Pokud je čas, peču chléb kváskový, ale pokud ne, dělám chléb z droždí a věřte nebo ne, takový chléb máte přibližně za hodinu na stole :-) Podle toho, jaký chcete chléb, volíte mouku. Můžete si klidně upéct i rohlíky nebo veku, stačí dát klidně pouze klasickou pšeničnou hladkou mouku, jakou máte doma. Pokud chcete tmavší chléb, pak míchejte s moukou žitnou. Stačí i malé množství a je to opravdu poznat. Obvykle dávám tak 200g žitné mouky a přidávám i 50g celozrnné.

Co na to potřebujeme:
celkem 700g mouky (200g žitné mouky a 500g pšeničné mouky, poměr lze různě měnit, ale čím více žitné mouky, tím je chléb hutnější a mazlavější)
20g droždí
10g soli
380ml vlažné vody
hrst semínek (je jedno jakých, já kupříkladu dávám pouze kmín, jinak máme rádi i slunečnicová nebo dýňová semínka, sezam, mák atd)

Pracovní postup:
Navážím mouku, většinou se tedy nepárám s jednotlivým množstvím, prostě si "vynuluji" mísu na váze, odkráčím ke skříni, nasypu tak dvě tři lopatky žitné mouky, k tomu lopatku celozrnné mouky a do ruky popadnu ještě pytlík s obyčejnou hladkou pšeničnou moukou a na váze dovážím do 700g, opět vynuluji, rozdrobím droždí (přímo! jen pokud je oschlé, tak ho rozpustím v trošce vlažné vody), přdám sůl a semínka a nechám pracovat robota, který ty suché ingredience krásně promíchá, pak k tomu přiliju 380ml vlažné vody a opět nechám hníst. Pokud robota nemáte, nezoufejte, je to opravdu dobré na fyzičku :-D Těsto je dobré hodně provzdušnit, takže po vyklopení z mísy ho ještě několikrát přeložím. Podle toho, kolik je tam vody, tak vypadá i chléb - buď je takový sušší a nebo se hodně rozplácne a nedrží tvar (to znamená, že jste tam vody dali moc). Rovnou z těsta vytvaruji chléb (nebo veky, rohlíky, bagety, housky...) a dávám na pečící papír na plech a nechávám asi půl hodiny kynout. Poté potřu vodou a strčím do trouby a troubu zapnu na 220 stupňů celsia. Pokud byste chtěli krásně hnědou kůrku, tak místo vodou potřete žloutkem jako když potíráte perníčky na vánoce.
Chléb se peče přibližně půl hodiny, až kůrka zezlátne. pokud jste potřeli vodou, tak nebude hnědá jako u kupovaného chleba. A teď ta nejdůležitější část - hned po vyndání z trouby chléb popadnu chňapkou a opět řádně potřu vodou - to zajistí měkkou kůrku!!! Chléb pak nechám zchladnout na mřížce. Ale popravdě většinou příliš zchladnout nestihne a už se na něj rodina vrhá. Jestli ale ještě mohu poradit - pozor, nekrájet moc brzo, mohl by se uprostřed srazit, takže alespoň deset minut vyčkejte.
Dobrou chuť a pozor, tento chléb je návykový, tak asi budete péct dost často, pokud ho jednou vyzkoušíte :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat