čtvrtek 17. října 2013

Netradiční špenát z listů červené řepy

Když jsem na netu hledala, jak dlouho nechat na zahrádce červenou řepu, našla jsem mimo jiné i poznámku, že z jejích listů se dá dělat špenát. I nebyla bych to já, kdybych to nevyzkoušela. Chystala jsem se zrovna dělat pomazánku právě z řepy a tak jsem si jí donesla domů i s listama.

Co budete potřebovat:
listy z řepy (zjistila jsem, že lze použít i hlávkový salát!!!)
cibule
česnek
sůl
vejce
olej
troška mléka
případně mouka na zahuštění, pokud to bude příliš řídké

Postup:
Listy opereme a uřežeme jim řapíky, pak je položíme na sebe a pokrájíme. Vše naházíme do hrnce, zalijeme troškou mléka a vaříme do měkka. Mezitím si na oleji osmažíme na drobno pokrájenou cibuli. Měkké listy je dobré rozmixovat nebo rozsekat, znovu vrátit do hrnce (také to ůžete mixovat ponorným mixérem, ale trošku se to cpe :-) ), opět zahřát a klepnout do toho vejce, čímž se to zahustí (teď je doba, kdy tam jde případně zamíchat i trošku mouky, ale pozor na hrudky). Po ztuhnutí vejce "špenát" odstavíme a dochutíme. Přidáme z pánve cibulku (i s olejem), dle chuti česnek, osolíme, řádně promícháme a můžeme podávat. My máme rádi špagety se špenátem a k tomu smažené vejce, taky je to dobré namazat na chleba a nebo udělat naslano palačinky a pak je naplnit špenátem, dát do pekáčku, zasypat sýrem a na chvilku zapéct.

Dobrou chuť.

Žádné komentáře:

Okomentovat