čtvrtek 17. října 2013

Jak jíst syrovou řepu a ještě si pochutnat

Mám ráda pomazánky a nejlépe takové, které jsou hotové raz dva. A mám takový univerzální recept, který se hodí pro spoustu druhů zeleniny. Nejradši mám tuto pomazánku z celeru a řepy, ale lze použít i jiná zelenina a nebo mix.

Co budeme potřebovat:
dvě  menší bulvy červené řepy (nebo jednu větší)
stroužek až dva česneku
malý kousek zázvoru
šťáva z citronu (lze nahradit octem)
jogurt či majolka nebo tatarka (na co jsme zvyklí)
sůl
troška cukru pokud jsme to přehnali z okyselením :-)

Postup:
Syrovou zeleninu nastrouháme na jemném nerezovém struhadle (železo ničí vitamín C, jakmile něco rezne, tak vás to ochuzuje o tento důležitý vitamín), nastrouháme na něm i česnek a zázvor, trošku osolíme (stačí opravdu jemně a nebo vůbec, přisolit se to dá vždycky), přidáme šťávu z citronu, stačí tím jen jemně zakapat. Na množství je to maximálně polévková lžíce , spíš méně. Pak přidáme jogurt (tak čtyři lžíce), řádně promícháme a můžeme rovnou mazat na pečivo. A nešetřete :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat