pondělí 9. září 2013

Dýňová krémová polévka

Je podzim. Čas, kdy se roztrhl pytel s dýněmi. Jíst se dají všechny, dokonce i ty okrasné. Některé druhy není potřeba loupat, jiné ano. Já si pěstuji dýně na zahrádce. Mívám gigantickou odrůdu, pak dýni velkoplodou (na fotografii) a letos poprvé pěstuji i dýni hokaido.


Budete potřebovat:
1 dýně, či jen část dýně, pokud je příliš veliká :-)
1 cibule
1l vývaru (z masa nebo bujonu, záleží na vás)
1 šlehačka
olej
sůl, pepř, česnek dle chuti

Nadrobno nakrájenou cibuli necháme na oleji zesklovatět, pak přidáme na kostky nakrájenou dýni a spolu s cibulkou osmažíme. Poté přelijeme vývarem a vaříme do změknutí (cca 20 minut).

Po změknutí dýně polévku odstavíme a rozmixujeme. Můžemě část dýně nechat nerozmixovanou. Poté do polévky nalijeme šlehačku a povaříme. Teď už stačí jen polévku dochutit česnekem, pepřem a solí, případně můžete zakápnout olivovým olejem (není potřeba).

Polévka se jí s  osmaženými krutony, či osmaženým pečivem nakrájeným na kostičky. My ji máme rádi s neosmaženým domácím chlebem. Na ten recept někdy příště.
Nechte si chutnat.

Žádné komentáře:

Okomentovat